Eye Desaturate
Invert Mode Inverse Color
Link Highlight links
Keypad Keyboard navigation
Triangle Black cursor
Triangle White cursor
Remove Circle Small text
Add Circle Large text
Refresh Reset
Close Close
Call
Phone: (022) 26-06-55

Café Debate: Accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz la serviciile prestate sistemul de justiție din Republica Moldova

Chișinău, 31 iulie 2024 – Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a participat la evenimentul CAFÉ DEBATE, organizat pe 30 iulie 2024, cu tema „Accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz la serviciile prestate sistemul de justiție din Republica Moldova”. Evenimentul s-a desfășurat la Sala de Festivități a Asociației Surzilor din Republica Moldova, reunind reprezentanți ai sectorului justiției, experți și organizații de profil.

 

Agenda evenimentului a inclus sesiunea de deschidere, prezentarea rezultatelor unui focus grup, discuții de panel și prezentarea proiectului DEAF INFO CENTER.

 

Evenimentul a fost deschis de Ana Cheptănaru, șef al secției legislație și practică judiciară din cadrul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Veronica Cangea-Cibotaru, coordonatoare de proiect la UNDP Moldova, și Ruslan Lopatiuc, președintele Asociației Surzilor din Republica Moldova.

 

În cadrul prezentării rezultatelor focus grupului, Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, și Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, au subliniat nevoile și provocările cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de auz în accesarea serviciilor juridice.

 

Panelul de discuții, moderat de Andrei Brighidin, a adus în prim-plan perspective și soluții pentru îmbunătățirea accesibilității, incluzând intervențiile reprezentanților Agenției de Administrare a Instanțelor de Judecată, ale Curții de Apel Comrat și ale interpreților de limbaj mimico-gestual.

 

Printre subiectele abordate s-au numărat contractarea serviciilor de interpretare în limbajul mimico-gestual, dezvoltarea unui regulament de prestare a serviciilor de interpretare, propuneri pentru bugetarea serviciilor de traducere, și necesitatea unui registru electronic al interpreților.

 

Un punct de interes major a fost și prezentarea unui nou proiect strategic destinat să îmbunătățească accesul la justiție pentru persoanele cu deficiențe de auz prin dezvoltarea unui mecanism eficient de furnizare a serviciilor de interpretare prin videoconferință în cadrul ședințelor de judecată, care să sprijine Ministerul Justiției, Agenția și Consiliul Superior al Magistraturii în asigurarea unei examinări echitabile și eficiente a cauzelor judiciare.

 

La eveniment a participat și domnul Dumitru Obadă, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, care a subliniat importanța colaborării interinstituționale pentru promovarea unui sistem de justiție accesibil și echitabil.

 

Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești reafirmă angajamentul său ferm de a colabora cu toate părțile interesate pentru a găsi soluții inovatoare și eficiente, care să răspundă adecvat nevoilor persoanelor cu deficiențe de auz, promovând astfel un sistem de justiție accesibil și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

       

Recent Articles