Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Contribuția Programului USAID pentru Justiție Transparentă în modernizarea și transparentizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova a beneficiat de asistență în valoare de  7.5 milioane de dolari, din partea poporului american, pentru implementarea mai multor soluții IT de ultimă generație și consolidarea capacităților instituționale în sectorul justiției. Sprijinul generos a fost oferit prin intermediul Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă, iar progresele obținute au fost prezentate astăzi, 19 noiembrie, în cadrul unui eveniment online, dedicat finalizării activității Programului.

La eveniment au participat Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea, precum și reprezentanți ai instituțiilor partenere și ai societății civile.

Programul USAID pentru Justiție Transparentă a fost implementat în Moldova în perioada mai 2017 – noiembrie 2020. Obiectivul general al acestuia a constat în sprijinirea Guvernului Republicii Moldova în eforturile de modernizare, transparentizare și responsabilizare a sistemului judecătoresc, prin oferirea asistenței tehnice și metodologice necesare.

Astfel, implementarea noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, dezvoltarea aplicației e-Dosar și a Modulului de Raportare Statistică Electronică, implementarea Media Server, dotarea tuturor sediilor instanțelor cu echipamente de videoconferință, modernizarea Portalului Național al Instanțelor de Judecată și a site-urilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești sunt doar câteva dintre realizările majore obținute cu susținerea Programului USAID pentru Justiție Transparentă.

Totodată, Programul a oferit asistență metodologică pentru îmbunătățirea practicilor de selecție, numire, promovare și responsabilizare a judecătorilor, sprijinind și implementarea Cadrului Internațional de Excelență Judecătorească în toate cele patru instanțe de apel.

Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander a enumerat beneficiile de care se vor bucura cetățenii, ca urmare a asistenței oferite. De asemenea, Domnul Scott Hocklander a menționat că Statele Unite continuă să fie alături de poporul Republicii Moldova, sprijinind consolidarea statului de drept și îmbunătățirea accesului la justiție pentru toți cetățenii.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea a mulțumit Programului pentru sprijinirea unora dintre cele mai ambițioase și importante proiecte de modernizare și eficientizare a sistemului judecătoresc și a accentuat că această asistență va contribui la implementarea într-un ritm mai accelerat a multora dintre obiectivele setate în proiectul noii Strategii pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, aprobată de către Guvernul Republicii Moldova la data de 28 octombrie 2020.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și spotul video al Programului USAID pentru Justiție Transparentă: https://www.youtube.com/watch?v=lt_6VP19LBU&feature=emb_logo

Articole Recente