Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Forumul de discuții cu privire la reorganizarea Hărții Judiciare

La 20 ianuarie 2022, Agenția de Administare a Instanțelor Judecătorești, sub egida Ministerului Justiției, a organizat forumul de discuții cu privire la reorganizarea Hărții Judiciare, în care au fost prezentate recomandările și propunerile parvenite din partea instituțiilor naționale.

Evenimentul a fost prezidat de către Ministrul Justiției, dl Sergiu Litvinenco, care a menționat că „funcţionarea eficientă a justiţiei este un element important al societăţii democratice, iar constituirea unui sistem judiciar prietenos justițiabililor este un indicator al devotamentului statului faţă de aspiraţiile integrării europene. O justiție independentă, imparţială, credibilă şi eficientă reprezintă o condiţie indispensabilă pentru instituirea supremaţiei legii şi constituirea statului de drept autentic, bazat pe separaţia puterilor. ”

Totodată, directorul AAIJ, Sorin Popescu, a accentuat faptul că „reorganizarea Hărții Judiciare este un subiect pendinte de câțiva ani și care necesită imperativ o abordare holistică, cu identificarea soluțiilor urgente pentru a avea o vizibilitate a acțiunilor ulterioare”.

Concomitent, în cadrul întrunirii, participanții au avut oportunitatea și au fost îndemnați să expună poziția instituțională, au făcut schimb de opinii, formându-se un dialog constructiv și eficient, astfel generându-se eventuale decizii care vor rentabiliza actul de justiție și îl vor aduce mai aproape de justițiabil.

Actanții au manifestat deschidere de a contribui în continuare pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea reorganizării instanțelor judecătorești care să răspundă interesului public de acces la justiție, să asigure distribuirea echitabilă a sarcinilor între instanţele judecătoreşti, care la final să ducă la îmbunătățirea calității actului de justiție.

La finele evenimentului, Secretarul de stat a Ministerului Justiției, dna Veronica Mihailov-Moraru a conturat că „este absolut clar că trebuie să intervenim cu modificări legislative și se lucrează pentru a debloca anumite procese pentru ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să poată beneficia de acte de justiție calitative. Ne propunem ca în timpul imediat apropiat să ne întrunim într-o ședință unde vom prezenta proiectul legislativ”.

La reuniune au participat reprezentanți din partea Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Uniunea Avocaților, Comisiei parlamentare administrație publică, Inspectoratului General de Poliție, Procuraturii Generale, a Instanțelor judecătorești, Curților de apel și Curtea Supremă de Justiție, aceasta desfășurându-se în format hidrid, cu prezență fizică și online.

Articole Recente