Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Participarea Agenției la prima ședință a Grupului de Coordonare al CSM pentru implementarea standardelor minime de calitate în activitatea judecătoriilor și curților de apel

Pe data de 22 mai 2024, la Judecătoria Ungheni, a avut loc prima ședință a Grupului de Coordonare al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru implementarea standardelor minime de calitate în activitatea judecătoriilor și curților de apel. Evenimentul a reunit membri ai CSM, reprezentanți ai Inspecției Judiciare, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, președinți de instanțe, precum și reprezentanți ai Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”.

 

Această inițiativă, aprobată prin Hotărârea CSM nr. 457/29 din 18 octombrie 2023, vizează modernizarea administrării instanțelor judecătorești din Republica Moldova. Standardele minime de calitate se concentrează pe performanța instanțelor, serviciile online, infrastructura instanțelor judecătorești, managementul calității și comunicarea cu mass-media și publicul larg.

 

În cadrul ședinței, participanții au discutat despre metodologia de evaluare inițială a implementării acestor standarde și au fost prezentate criteriile de evaluare a conformității activității organizatorice și administrative a instanțelor. A fost prezentat un draft al chestionarului destinat judecătoriilor și curților de apel, acesta urmând a fi utilizat pentru evaluarea activității instanțelor în anul 2026, după o perioadă de implementare a standardelor. Pentru a stabili un punct de referință necesar evaluării propuse, va fi efectuată o chestionare inițială. În acest context, instanțele judecătorești vor fi invitate să completeze chestionarul în format electronic în cursul lunii iunie 2024.

 

În plus, au fost abordate provocările legate de pilotarea soluției e-Dosar Judiciar și utilizarea videoconferințelor, fiind împărtășită experiența recentă a Instanțelor Judecătorești Model.

 

Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești își exprimă aprecierea pentru susținerea continuă și complexă oferită de Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” în vederea consolidării managementului instanțelor judecătorești din țară.

 

Pentru mai multe detalii, Regulamentul privind standardele minime de calitate poate fi accesat aici.

Articole Recente