Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Prezentarea și consultarea Conceptului privind implementarea serviciilor de interpretare la distanță în procedurile judiciare

Chișinău, 18 decembrie 2024 – la sediul Ministerului Justiției, a avut loc ședința de prezentare și consultare a versiunii proiect a Conceptului privind implementarea serviciilor de interpretare la distanță în procedurile judiciare. Evenimentul s-a desfășurat într-un format mixt, reunind participanți din diverse instituții publice, organizații de profil și parteneri internaționali, având drept scop consolidarea unui cadru modernizat pentru asigurarea accesului la interpretare în cadrul proceselor judiciare, în special pentru limbile rare.

Versiunea proiect a Conceptului propus răspunde unor necesități stringente ale sectorului justiției, având ca obiectiv principal îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a serviciilor de interpretare în procedurile judiciare. Acesta se aliniază Strategiei privind independența și integritatea sectorului justiției pentru 2022-2025, mai exact obiectivului specific 3.3.10, care prevede crearea unui mecanism eficient de oferire a serviciilor de interpretare prin videoconferință în cadrul ședințelor de judecată pentru persoanele care necesită asistență lingvistică, inclusiv în limbile rare. Totodată, inițiativa este integrată în Planul de acțiuni al Ministerului Justiției pentru anul 2024, care prevede instituirea unui mecanism eficient pentru traducere și interpretare prin sistemul de videoconferință în cadrul ședințelor de judecată.

Proiectul Conceptului prevede utilizarea unor soluții tehnologice avansate pentru furnizarea serviciilor de interpretare, având în vedere provocările legate de disponibilitatea interpreților, în special pentru limbile rare. Documentul propune implementarea unui sistem informatizat de gestionare a solicitărilor, care să permită conectarea rapidă a interpreților prin mijloace electronice. În plus, acesta subliniază importanța unor standarde clare de calitate, a formării continue a interpreților și a mecanismelor de monitorizare și evaluare a serviciilor oferite.

Prezentarea detaliată a Conceptului a fost realizată de doamna Lilia Ionița, Consultantă în cadrul Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”. Aceasta a evidențiat că documentul este rezultatul unui proces riguros de colectare și analiză a datelor relevante, inclusiv studierea celor mai bune practici europene din state precum Finlanda, Olanda, Germania și Franța, etc. Unele dintre aceste țări au adoptat modele eficiente de gestionare a serviciilor de interpretare, prin entități centralizate și utilizarea sistemelor informatizate interconectate.

De asemenea, proiectul Conceptului integrează standardele Uniunii Europene, precum Directiva 2010/64/UE privind dreptul la interpretare și traducere și Directiva 2012/13/UE privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale.

Procesul de documentare realizat, inclusiv prin intermediul sondajelor și a interviurilor desfășurate, confirmă existența unor deficiențe în accesibilitatea și calitatea serviciilor de interpretare în instanțele judecătorești.

Necesitatea de a aborda aceste provocări este cu atât mai acută în contextul globalizării, al creșterii diversității lingvistice și al complexității cazurilor judiciare, și are ca scop reducerea amânărilor ședințelor și tergiversării proceselor.

Evenimentul de consultare a oferit participanților oportunitatea de a contribui activ la procesul de perfecționare a proiectului de Concept, prin formularea de propuneri, comentarii și sugestii practice. Următorii pași vor include integrarea feedback-ului primit, finalizarea documentului și coordonarea cu actorii implicați a pașilor necesari privind implementarea acestuia.

Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești mulțumește Ministerului Justiției pentru sprijinul acordat și Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model” pentru expertiza și implicarea activă în elaborarea Conceptului. Mulțumirile se îndreaptă și către toți cei care au contribuit la analiza cadrului normativ, organizarea focus-grupurilor și realizarea sondajelor care au stat la baza acestui document.

Articole Recente