Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Programul USAID pentru Justiție Transparentă continuă să sprijine sistemul judecătoresc din Moldova prin dotarea instanțelor judecătorești cu echipamente de videoconferință

Sistemul judecătoresc din Moldova va dispune de încă 25 de echipamente de videoconferință. Până la finele lunii august 2020 echipamentele vor intra în dotarea sediilor secundare ale judecătoriilor. Donația este oferită de către Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă și vine să completeze cele 20 seturi oferite, anterior, de către Program, pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești.

Donația de echipamente suplimentare a fost anunțată de către Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, E.S. Dereck J. Hogan, în cadrul unei conferințe de presă online, care a avut loc în data de 25 iunie 2020. La eveniment au mai participat Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander și Directoarea Programului USAID pentru Justiție Transparentă, Cristina Malai.

În intervenția sa, E.S. Dereck J. Hogan a apreciat impactul utilizării sistemului de videoconferință asupra activității sectorului justiției, inclusiv în situații excepționale. „Sunt mândru de rolul, pe care l-a jucat asistența din partea Statelor Unite în protejarea dreptului de acces la justiție, în Moldova. În timp ce alte țări doar acum s-au îndreptat spre tranziția la audieri la distanță, sistemul judiciar și penitenciar din Moldova au deja o experiență de peste un an de utilizare a videoconferinței. Este încurajator să vedem că Moldova folosește pe scară largă acest sistem, chiar și în perioada de urgență în sănătatea publică. Toți oamenii, fără excepție, trebuie să beneficieze de un proces rapid și echitabil, mai ales când se află în locuri de detenție”, a subliniat Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La rândul său, ministrul Justiției a declarat că: „Instituționalizarea și extinderea utilizării sistemelor de videoconferință reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Justiției, acest obiectiv fiind prevăzut și în proiectul Strategiei pentru Asigurarea Independenței și Integrității Sectorului Justiției (SAIISJ) 2020-2023, elaborat de Ministerul Justiției în comun cu partenerii de dezvoltare și societatea civilă. Astfel, ne propunem să asigurăm utilizarea aplicației de videoconferință în cauzele penale la nivelul întregului sistem judecătoresc precum și extinderea graduală a aplicării acesteia pentru examinarea și a altor categorii de cauze”.

Aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. Ulterior, în decembrie 2018, Ministerul Justiției a procurat și instalat seturi de videoconferință în 15 penitenciare.

În total, din noiembrie 2018, când s-a început pilotarea aplicației de videoconferință și până în prezent, instanțele au desfășurat aproximativ 5.700 de ședințe de judecată prin videoconferință, economisind circa 3.5 milioane de lei moldovenești din contul transportării și escortării deținuților la ședințele de judecată.

Echipamentele de videoconferință și-au demonstrat utilitatea în special în perioada stării de urgență, introdusă pe fondul pandemiei de COVID-19. Astfel, în perioada 18 martie – 15 mai 2020, instanțele din Moldova au utilizat sistemul de videoconferință pentru a desfășura, de la distanță, peste 800 de ședințe de judecată pe cauzele cele mai stringente. Pentru a preveni răspândirea infecției în instituțiile penitenciare, autoritățile au decis să utilizeze pe larg videoconferința și pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Pe viitor, utilizarea sistemului de videoconferință ar putea fi extinsă si pentru examinarea mai multor tipuri de cauze, eventual și a cauzelor civile.

Reamintim că, Programul USAID pentru Justiție Transparentă oferă asistență tehnică sistemului judecătoresc din Republica Moldova începând cu anul 2017. Implementarea noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, actualizarea noului Portal  Național al Instanțelor de Judecată și modernizarea site-urilor web ale CSM și Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești sunt doar câteva dintre realizările majore obținute cu susținerea Programului USAID pentru Justiție Transparentă.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, USAID a oferit peste 12,3 milioane de dolari pentru sprijinirea sectorului justiției din Moldova.

Articole Recente