Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Ședință comună privind implementarea Sistemului e-Dosar și utilizarea videoconferinței în procedurile judiciare

Chișinău, 29 mai 2024 – Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) anunță concluziile ședinței de consultare și deliberare care a avut loc pe 27 mai 2024 la sediul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. La ședință au participat magistrați, reprezentanți ai Procuraturii Generale, dl Petru Vîrlan, directorul adjunct al AAIJ, și dl Mihai Grosu, reprezentantul Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”.

 

Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea posibilității implementării sistemului e-dosar pentru judecătorii de instrucție. Această inițiativă urmărește permiterea procurorilor de a transmite documentele relevante în format electronic, cu scopul de a spori eficiența și accesibilitatea justiției.

 

Procurorii au subliniat avantajele semnificative ale implementării e-dosarului, în special în ceea ce privește eficiența procedurală și accesibilitatea justiției. În schimb, judecătorii au exprimat preocupări legate de capacitățile tehnice, resursele umane și financiare necesare, precum și de securitatea datelor și confidențialitatea informațiilor.

 

Dl Mihai Grosu a evidențiat necesitatea dezvoltării unor mecanisme suplimentare pentru asigurarea unui nivel adecvat de securitate, protecția confidențialității și integritatea datelor, inclusiv restricționarea accesului la informațiile electronice doar pentru persoanele autorizate și în locațiile desemnate.

 

S-a convenit că implementarea sistemului e-dosar ar trebui să înceapă treptat, începând cu instanțe de dimensiuni mai reduse și pentru anumite categorii de dosare, cum ar fi cele de extrădare. Acest lucru va facilita procesul de adaptare și va asigura interoperabilitatea cu alte sisteme judiciare.

 

De asemenea, a fost abordată tema utilizării videoconferinței în procedurile judiciare. Instanțele dispun de un număr limitat de licențe și conturi pentru ședințele online. Procurorii și-au exprimat interesul de a participa la ședințele de judecată online, în conformitate cu prevederile legale care permit examinarea demersurilor prin intermediul videoconferinței, inclusiv în cazurile de extrădare, transfer de persoane și formarea comisiilor rogatorii.

 

Pentru a continua dialogul și a stabili planurile imediate privind implementarea propunerilor discutate, s-a convenit programarea unei alte ședințe de lucru în perioada imediat următoare.

Articole Recente