Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Ședință de lucru privind recomandările din Raportul Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA)

Astăzi, 20 septembrie 2022, echipa Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) s-a întrunit în ședință cu dl. Ion Guzun, Director al secretariatului, Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA).

În cadrul ședinței au avut loc discuții referitoare la Raportul nr. 1 CCIA „Republica Offshore – Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova”.

În același context, a fost pusă în discuție recomandarea nr. 28 din Raportul menționat supra privind publicarea on-line a hotărârilor Judecătoriei Economice și ale Curții de Apel Economice.

A fost subliniat faptul că, prin prisma prevederilor art. art. 1) alin. (3), 5) alin. (3) din Legea nr. 76/2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, Judecătoria Comercială de Circumscripție și-a încetat activitatea la 01 aprilie 2017, cauzele civile cu caracter economic fiind examinate de instanțele judecătorești conform competenței teritoriale, iar arhiva Judecătoriei Comerciale de Circumscripție se păstrează la sediul Central al Judecătoriei Chișinău.

Consecvent, s-a trecut în agendă recomandarea nr. 29 din Raportul menționat privind modificarea Codului de Procedură Civilă în scopul îmbunătățirii sistemul de management al dosarelor și în vederea evitării înregistrării repetate a cererilor pendinte sau soluționate.

În încheierea ședinței, de comun acord, conducerea AAIJ și dl. Ion Guzun, Director al secretariatului, CCIA au convenit referitor la acțiunile conjugate care urmează a fi realizate în perioada imediat următoare, pentru o bună organizare a activității în scopul implementării recomandărilor prenotate.

Evidențiem faptul că, recomandările din prezentul Raport oferă soluții clare, specifice și aplicabile fiind parte a procesului de reformare a justiției. Urmează a fi depuse eforturi complexe din partea instituțiilor relevante întru implementarea pe deplin a acțiunilor de competență.

Articole Recente