Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: (022) 26-06-55

Un nou parteneriat între Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești și organizația omoloagă din Republica Letonia

La 13 decembrie 2023, a  avut loc ședința on-line între reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Ministerului Justiției și Administrației Instanțelor de Judecată din Republica Letonia, în scopul extinderii oportunității de colaborare care se aliniază cu interese comune în dezvoltarea juridică și civică, cât și în vederea modernizării managementului instanțelor judecătorești din Republica Moldova.

În cadrul ședinței, colegii din Letonia au comunicat că,  Ministerul Afacerilor Externe organizează anual o inițiativă semnificativă privind „Sprijinul pentru cooperarea pentru dezvoltare în țările beneficiare selectate de Republica Letonia”. Acest Proiect de grant joacă un rol crucial în stimularea cooperării și dezvoltării internaționale, în special în domeniul proceselor legale și democratice.

Una dintre prioritățile actuale este de a exploata un posibil parteneriat cu Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din Moldova pentru viitorul Proiect.

La fel, în cadrul ședinței au fost trecute în agendă principalele domenii care urmează a fi evidențiate în următorul potențial Proiect de parteneriat:

–  Întărirea statului de drept: Aceasta include un accent pe drepturile omului și lupta împotriva corupției. Obiectivul fiind colaborarea în crearea unor sisteme care să asigure corectitudinea legală și responsabilitatea entităților;

–  Promovarea societății civile și a participării democratice: Presupune promovarea și încurajarea implicării active a cetățenilor în procesele democratice. Acest lucru este esențial pentru o democrație sănătoasă și funcțională.

–  Îmbunătățirea administrării instanțelor de judecată: Acest domeniu implică consolidarea capacităților și eficienței instanțelor de judecată pentru a servi mai bine cetățenilor.

Având în vedere domeniile de interes comun, reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor de Judecată în cadrul ședinței au propus 3 direcții concrete pe care colegii din Republica Letonia ar putea să-și împărtășească experiența și să ofere sprijin Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești:

– Dezvoltarea și promovarea utilizării e-Dosar Judiciar/ Sistemului informațional judiciar;

– Organizarea și consolidarea poliției judecătorești;

– Centralizarea serviciilor oferite de instanțele de judecată (utilizarea videoconferinței în ședințele de judecată cu participarea traducătorilor).

Directorul AAIJ, Sorin Popescu, a menționat că: „Suntem dornici să discutăm în continuare despre oportunitățile oferite de Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei și să stabilim modul în care instituțiile din Moldova și Letonia pot lucra împreună pentru atingerea obiectivelor comune”.

În final de ședință s-a concluzionat că, având în vedere domeniile de interes comun, crearea unui parteneriat între administrațiile judecătorești din Moldova și Letonia este extrem de benefic. O astfel de colaborare ar putea implica programe de schimb, seminare comune, inițiative de cercetare și bune practici elaborate în comun în reformele juridice și administrative, alte domenii de cooperare.

Articole Recente